10 ciekawostek dotyczących żywienia dzieci w wieku 1-3:
- Do 3 roku życia nie należy wprowadzać soli, gdyż wpływa to negatywnie na pracę nerek.
- Podawanie cukru, białka w diecie dziecka do 3 roku życia powoduje zmiany w budowie tkanki tłuszczowej oraz mięśniowej. Ponadto prowokują insulinooporność. Białko spożywane w nadmiarze powoduje otyłość w wieku późniejszym.
- Dieta w żłobku powinna być bez dodatku soli – warto zwracać uwagę na skład jadłospisu proponowanego w placówce.
- W diecie małych dzieci stwierdza się niedobory żelaza, wapnia oraz cynku. Powinny również niepokoić nadmiary wspomnianych składników.
- Eliminowanie lub opóźnione wprowadzanie produktów alergizujących nie wpływa na zmniejszenie częstości występowania alergii.
- Zapomnij o stwierdzeniu: „byle coś zjadło”.
- Zasady: różnorodność, umiar, proporcje.
- Porady: planuj, urozmaicaj, ustal priorytety (posiłki bogate w żelazo, dobry tłuszcz, warzywa itp.).
- „NIEJADKI”:
– według badań w większości dzieci są dobrze odżywione,
– spożywają mniej białka, jednak poziom jest w normie,
– czasami okazuje się, że spożywają za mało żelaza i cynku,
– nie różnią się znacząco masą ciała od dzieci jedzących „wszystko”,
– piją więcej mleka (duże spożywanie powoduje poczucie sytości). - Rodzic/opiekun decyduje CO dziecko zje i JAK posiłek będzie podany, natomiast dziecko decyduje CZY posiłek zje i ILE zje.
Ze względu na ilość czynników związanych z jedzeniem, karmieniem tematem zajmuje się wielu specjalistów z różnych dziedzin. W momentach jakichkolwiek wątpliwości wskazana jest wykonanie badań oraz wizyta u specjalisty (do której zawsze namawiam).